Održan webinar HR PSOR-a: Kako će izgledati druga faza prilagodbe?

16.05.20. | Događanja, Iz medija

U četvrtak, 14. svibnja, održan je treći webinar HR PSOR-a otkako traje pandemija koronavirusa. Uslijed ublažavanja epidemioloških mjera u Hrvatskoj, tema je bila „Kako će izgledati druga faza prilagodbe“

Piše: Marko Ezgeta

Uvod u temu webinara predstavila je ravnateljica HR PSOR-a Mirjana Matešić koja je istaknula da počinje popuštanje mjera i život se polako vraća u normalu, nazire se drugačiji život nakon karantene, Europska komisija i Vlada RH pripremaju strategije oporavka, a predsjednica Europske komisije izrazila je nadu da će se oporavak temeljiti na Europskom zelenom planu. Matešić se nadovezala kako je HR PSOR predstavio plan Mjera za oporavak gospodarstva.

U svezi Mjera, ravnateljica je naglasila zainteresiranost medija za temu, spomenuvši intervju za Slobodnu Dalmaciju upravo u svezi iznesenih prijedloga te da je održan sastanak u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike s ministrom Tomislavom Ćorićem. No, s obzirom na planirano raspuštanje Sabora i skorašnje parlamentarne izbore, nejasna je situacija kako i hoće li se neki od prijedloga usvojiti u budućnosti. Održan je i sastanak s posebnim savjetnikom Predsjednika Republike za energiju i klimu, gospodinom Julijem Domcem koji je podržao prijedlog mjera, a moguć je i susret predstavnika HR PSOR-a s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem.

Kako, održivo, dalje?

Raspravljalo se i o  pitanju kako će pandemija utjecati na održivi razvoj? Mnogi znanstvenici se slažu da je pandemija posljedica prevelikog pritiska čovjeka na okoliš pa stručnjaci smatraju da je upravo ovo idealna prilika za transformaciju gospodarstva prema održivom razvoju. Čuju se apeli da se mjere pomoći ne odobravaju industrijama koje nisu dovoljno održive, a predsjednica Europske komisije napominje da se prijetnju klimatskih promjena neće moći riješiti cjepivom. Matešić je pitala sudionike kakva je budućnost održivog razvoja i jesu li kompanije u krizi odustale od načela održivosti?

Utjecaj krize na kompanije

Predstavnici kompanija koji su sudjelovali na webinaru opisali su svoje primjere o radu uslijed krize i o povratku na ranije načine poslovanja, ipak uz neke izmjene. Radi li se od kuće  ili iz ureda trenutno u mnogim kompanijama ovisi o osobnim preferencijama, a mnoge razmišljaju da to postane praksa jer posao i dalje najnormalnije teče i funkcionira. Određene kompanije imale su problem sa specifičnim dijelovima proizvodnje, posebice one koje dosta surađuju s turističkim sektorom. No, radnike u takvim pogonima nisu otpuštali, već su prebačeni na druga radna mjesta.

Sve kompanije su izjavile kako se u ovom trenutku nikako ne razmišlja o otpuštanju radnika ili ukidanju beneficija. Dolazi do izmjene budžeta u određenim aktivnostima, prvenstveno marketinškim, ali sve s ciljem da se radnicima omogući jednak rad kao i prije. Kompanije primjećuju da se u vrijeme krize više reciklira, ali postoji i zabrinutost za okoliš kao posljedica ove pandemije. Neki  postavljaju pitanje koliko će visoke razine dezinficijensa koje svakodnevno ispiremo i koje odlaze u otpadne vode,  dugoročno naštetiti okolišu. One kompanije koje su locirane u Zagrebu, posebice one sa sjedištima u centru grada, suočavaju se i s poteškoćama u radu zbog potresa. Dok se zgrade u kojima rade ne obnove ili barem učine dovoljno sigurnim za rad, radit će od kuće.

Sukladno  najavama Europske unije, one kompanije koje su ekološki prihvatljivije nadaju se da će na raspolaganju imati više sredstava iz EU za projekte koji bi mogli pomoći u lakšem savladavanju posljedica ove krize.

Webinar je pokazao da je budućnost održivog razvoja još uvijek neizvjesna te ovisi o brzini olakšavanja  epidemioloških mjera i oporavka gospodarstva, a veliku će ulogu u primjeni održivosti u aktivnostima oporavka imati programi pomoći koje definira Europska komisija i Vlada RH. U tom smislu na virtualnom sastanku je istaknuto kako su Mjere koje je HR PSOR predložio pravodobne  i iznimno je bitno da se u najvišem stupnju implementiraju u nadolazećem periodu.

Share This