ODRŽANA 14. KONFERENCIJA O ODRŽIVOM RAZVOJU I 15. DODJELA NAGRADA HRIO

7.10.22. | Aktivnosti, Događanja, Edukacija, Vijesti

Pripremila: Nikolina Renić

 

Konferencija o održivom razvoju, u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, održana je 14. godinu za redom 4. i 5. listopada 2022. Konferencija je jedinstveni edukativni događaj koji se bavi temama koje su preduvjet kako bi hrvatsko i regionalno gospodarstvo, pa tako i društvo postigli održivi razvoj u bliskoj budućnosti

Inspirirajuće uvodne govore održali su Zoran Milanović, predsjednik RH, Mario Šiljeg,  izaslanik predsjednika Vlade RH; Sandra Benčić, predsjednica Saborskog odbora za zaštitu okoliša i prirode; dr. sc. Dragan Jelić, državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike; Tatjana Operta, izaslanica gradonačelnika grada Zagreba; Irena Weber, direktorica HUP-a te mr. sc. Marija Šćulac Domac, direktorica sektora za industriju i održivi razvoj, HGK.

Na Konferenciji je po 15. put održana svečana dodjela nagrada – Hrvatski indeks održivosti (HRIO), inicijativa ocjenjivanja dobrovoljnih praksi održivosti hrvatskih poduzeća. Dobitnike nagrada po kategorijama te glavne nagrade mogu se pronaći na web stranici Konferencije ili na dop.hr.

Konferenciju su dodatno obogatili razni edukativni paneli i okrugli stolovi te predstavljanje istraživačkih radova, a više detalja o svakom panelu moći ćete pročitati na stranici dop.hr.

Prvi dan Konferencije, osim dodijele HRIO nagrada, obilježili su panel i okrugli stolovi.

Prvi okrugli stol 10 godina UNICEF-ovih 10 principa o poslovnom sektoru i dječjim pravima, obradio je temu zaštite dječjih prava i odgovornom poslovanju, a uvodna govornica bila je Josianne Galea Baron, stručnjakinja za dječja prava i poslovanje UNICEF-a. Panel je moderirao Domagoj Novokmet, a panelisti su bili Ana Dautović, zamjenica predstavnice UNICEF-a Hrvatska; Diana Kobas Dešković, direktorica MODE-a 1; Sanja Končar, voditeljica održivosti, IKEE Hrvatska;  prof. dr. sc. Mislav Ante Omazić, s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te dr. sc. Tomislav Ridzak, zamjenik predsjednika Uprave HANFA-e.

Na prvovm panelu koji je nosio naziv: Rasprava o okvirnim i upravljačkim standardima za izvještavanje o održivosti (CSRD okvir), kritički je analiziran novi okvir za izvještavanje o održivosti poduzeća. Uvod u panel je vodila dr. sc. María Mora, članica EFRAG SR TEG koja je sudjelovala u samoj izradi standarda izvještavanja. Panel je moderirala Andreja Pavlović, voditeljica Odjela za zaštitu prirode i krajobraza, OIKON, a u raspravi su sudjelovali Marina Burazer, direktorica marketinga Fortenova grupe;  Ksenija Petričević, voditeljica Sektora za nadzor tržišta kapitala HANFA-e, prof. dr. sc. Darko Tipurić, voditelj Katedre za organizaciju i menadžment i direktor MBA programa na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te dr. sc. Silvija Vig, voditeljica odjela za usklađenost, etika i borba protiv korupcije CODUPO-a.

Zatim je Katarina Plećaš, voditeljica ureda HR PSOR-a, predstavila Rezultate projekta Workplace Inclusion Champion (WIC) i time Konferenciju uvela u posljednji panel dana, koji je nosio naziv Lideri uključivosti na radnome mjestu. Panel je moderirala dr. sc. Mirjana Matešić, direktorica HR PSOR-a, a u razgovoru su sudjelovale Ines Borčić, voditeljica Odjela održivog razvoja OTP banke; Sara Foršek, voditeljica održivosti Raiffeisenbanke Hrvatska te Iva Pevalek, voditeljica pravnih poslova i intelektualnog vlasništva JGL-a.

Drugi dan su također ispunili edukativni paneli, počevši s panelom pod nazivom: Rasprava o okolišnim standardima za izvještavanje o održivosti (CSRD okvir). Uvod u sami panel je održao dr. sc. Janez Potočnik, podpredsjednik međunarodnog panela za resurse UNEP-a za okoliš. Na panelu se diskutiralo o zahtjevima novih izvještaja te izazovima s kojima se poduzeća mogu susresti u području okoliša. Panel je moderirala dr. sc. Mirjana Matešić, direktorica HR PSOR-a, a u panelu su govorile: Karla Alfier, voditeljica poslovnog savjetovanja  EY Hrvatske, dr. sc. Ana-Maria Boromisa, voditeljica Odjela za međunarodne ekonomske i političke odnose IRMO-a; Nikolina Kolarić, direktorica održivosti Hrvatske poštanske banke te Dea Demić, voditeljica korporativnih komunikacija JGL-a.

Odmah potom, uslijedio je panel: Rasprava o društvenim standardima za izvještavanje o Održivosti (CSRD okvir), u kojeg je sudionike uveo Sigurt Vitols, član EFRAG ST TEG, koji je sudjelovao u izradi ESRS Standarda za izvještavanje i viši istraživač na WZB Berlinskom centru za društvene znanosti. Panel je moderirala Mirna Koričan, profesorica na  Luxembourg School of Business kao i na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, a svoja znanja i iskustva podijelili su Dario Gabrić, voditelj korporativnih komunikacija Erste banke, dr. sc. Paul Stubbs, viši znanstveni suradnik, na Ekonomskom Institutu Zagreb te Tatjana Vlašić, zamjenica Pučke pravobraniteljice.

Drugi dio dana započeo je Vuk Vuković, menadžer istraživanja i analitike, Catalyst Balkans te predstavio istraživanje Hrvatska daje: Godišnje izvješće o filantropiji, 2021. Nakon njega Konrad Siwiński, stručnjak za istraživanje potrošača, Social Impact Alliance za CEE prezentirao je rezultate istraživanja koje je Social Impact Alliance proveo u Hrvatskoj, pod nazivom: Prepreke i poticaji većem društvenom angažmanu gospodarstva u Hrvatskoj.

Zadnji panel Konferencije Društveni angažman poduzetništva u Hrvatskoj moderirala je Anna Korzeniewska, osnivačica Social Impact Alliance za Srednju i Istočnu Europu, a u raspravi su sudjelovale Dora Horvat, odvjetnica u Ilej & Partneri u suradnji s Odvjetničkim društvom Karanović/Partneri, dr. sc. Mirjana Matešić direktorica HR PSOR-a te Vali Marszalek ESG direktorica u Mazarsu.

Na samom kraju Konferencije prezentirani su znanstveni i stručni radovi te primjeri dobre prakse, a sesiju je moderirala Dijana Varlec, voditeljica projekata HR PSOR-a. Prezentirani su slijedeći radovi:

Brkić , R. i dr. sc. Tafra Vlahović, M.: Ulaganje s društvenim učinkom

Banović , A., Održivost : IT rješenja za holističko upravljanje i izvještavanje

Pavlović, A., Sveti gral izvještavanja o održivosti: dvostruka materijalnost

Rajačić Pavlović, M., Projekt: TSI2021 Zaokret HBOR-ovih aktivnosti prema održivom financiranju i zelenoj tranziciji

Tarbušković , V.: Digitalna transformacija otočkog opskrbnog lanca Stargogradskog polja

dr. sc. Kaužljar , D., Paić S., Dautović , M.: Provedba projekta “Koraci koji čine razliku” u cilju smanjenja divljih prijelaza na području kolodvora Zagreb Borongaj

Paić, S. i dr. sc. Kaužljar, D.: Povezivanje HŽ Infrastrukture s lokalnom zajednicom oslikavanjem željezničkog stajališta Gajnice

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Grada Zagreba.

Sve ostale informacije o 14. Konferenciji o održivom razvoju, kao i snimku cijelog događaja možete pronaći na web stranici Konferencije ili na Youtubeu

Ovdje možete preuzeti fotografije za 1. i 2. dan 14. konferencije.

Molimo da prilikom objavljivanja fotografija navedete: Autori: Igor Šeler i Siniša Uštulica, Izvor: HR PSOR

Share This