Pozitivne promjene: Potrošnja ugljena naglo pala u SAD-u i Europi, s njom i rast emisija CO2

4.12.19. | Vijesti

Pad potrošnje ugljena u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi pomogao je usporiti rast globalnih emisija ugljikovog dioksida ove godine, a tome je pridonijela i slabija potražnja za ugljenom u Kini i Indiji, prema studiji objavljenoj u srijedu, 4. prosinca 2019.

Izvješće objavljeno na UN-ovom summitu o klimi u Madridu pokazalo je da sve veći apetit za naftom i plinom znači da je svijet još uvijek daleko od postizanja drastičnih smanjenja emisija stakleničkih plinova potrebnih za sprečavanje katastrofalnog globalnog zagrijavanja.

Potrošnja naglo pala u SAD-u i Europi

Ipak, potrošnja ugljena naglo je pala u Sjedinjenim Državama i Europi, pomažući usporiti očekivani rast emisije ugljikovog dioksida na 0,6 posto u 2019. u usporedbi s 2,1 posto u 2018. godini.

Sporiji rast potražnje u Kini, koja sagorijeva polovicu ugljena u svijetu, te u Indiji, u kombinaciji s općenito slabijim globalnim gospodarskim rastom također je pomogao usporavanju rasta emisije, navodi se u izvješću “Global Carbon Budget 2019.”

U tom se izvješću navodi i da će globalne emisije C02 iz fosilnih goriva vjerojatno biti više za četiri posto u 2019. nego u 2015. godini, kada je usvojen Pariški sporazum o borbi protiv klimatskih promjena.

Autor: HINA/Index.hr

Share This