Ravnateljica Matešić govorila na međunarodnoj konferenciji o održivom razvoju

30.09.20. | Događanja, Vijesti

U organizaciji Kozmetski centra za izvrsnost Sveučilišta St. Edward’s, u suradnji s Centrom za Europu i Centrom za ruske, istočno europske i euroazijske studije Sveučilišta Texas iz Austina, Centra za europske studije Sveučilišta Texas iz Austina, Atlanskog savjeta iz Crne Gore i Savjeta za svjetska pitanja iz Austina,
28. i 29. rujna 2020. održana je konferencija pod nazivom Exploring Private Sector Contributions to Sutainable Development Among European Union and Aspiring European Union Member Nations of South Eastern Europe.
Konferencija je održana putem Zoom webinara, a moderirala ju je dr. Sheryl Cross s kampusa Sveučilišta St. Edward’s u Austinu, Texas USA.

Središnja tema konferencije bilo je ostvarenje održivog razvoja kojem podjednako streme Sjedinjene američke države i Europska unija. Za održivi razvoj potrebno je poticati otporne ekonomije i društva štiteći istovremeno ljudsko dostojanstvo zdravlje okoliša i regionalnu i globalnu stabilnost. Prioriteti za održivi razvoj kako ih je definirala Europska komisija uključuju poticanje investicija i kreiranje radnih mjesta uz osiguranje demokratske odgovornosti i vladavine prava, poticanje otvorene trgovine koja je usklađena s europskim standardima, ukidanje barijera za virtualnu suradnju, proizvodnja čiste i dostupne energije i povećanje kapaciteta za upravljanje migracijama kao i drugim sigurnosnim izazovima.
Konferencija je okupila diplomate i dužnosnike vlada, akademske stručnjake, lidere privatnog sektora kao i studente i predstavnike lokalnih zajednica Južno-istočne Europe i ostalih dijelova Europe, Texasa i drugih dijelova SAD-a stvarajući platformu za raspravu o odnosima gospodarstva i investicija za poticanje održivog razvoja. Istraživane su mogućnosti ali i prepreke privlačenju privatnih investicija za razvoj odgovornog poduzetništva s ciljem održivog razvoja. Iako su zemlje regije napravile veliki iskorak u nadilaženju regionalnih sukoba i pokretanju inicijativa za demokratizaciju i približavanje euro-atlantskim integracijama koje se temelje na zajedničkim vrijednostima, buduća sigurnost jugo-istočne Europe o kojoj ovisi sigurnost europskog kontinenta i šire i dalje ovisi o na napretku za koji je potrebno poticati gospodarske investicije za stvaranje radnih mjesta, i usmjerenje prema održivom razvoju.
Razgovorima su prisustvovali mnogi diplomatski predstavnici regije, između ostalog i hrvatski ambasador pri UN-u, gospodin Pjer Šimunović. U panelu na temu doprinosa održivom razvoju privatnog sektora u regiji, ravnateljica Matešić govorila je o stupnju ostvarenja održivog razvoja u Hrvatskoj, ulozi privatnog sektora u tome te o poticajima i izazovima koji stoje pred gospodarstvom na tom putu.
Razgovori koji su vođeni ukazali su na mnoge prednosti regije koja obiluje znanjem i talentima, resursima i poduzetničkim inicijativama, a daljnji napredak, očuvanje mira i održivi razvoj ovisit će o međusobnoj suradnji, komunikaciji i zajedničkim naporima na postizanju Ciljeva održivog razvoja. Konferencija je doprinijela povezivanju i razvoju suradnje između američkih fakulteta koji su je suorganizirali i društava u regiji jugo-istočne Europe. Nakon dva dana debata i razgovora, odlučeno je da će se razgovori nastaviti na temu ključnih pitanja o kojima će sudionici, koji se sada međusobno poznaju, razgovarati u opuštenom formatu kako bi i razgovori bili konkretniji, a prijedlozi rješenja hrabriji i poticajniji.
Zaključci konferencije biti će ponuđeni vladama u regiji, stručnjacima za javnu politiku, akademskoj zajednici i privatnom sektoru kao poticaj za jačanje kooperacije za održivi razvoj.

#odrzivirazvoj #hrpsor #kozmetsky #webinarRavnateljica Matešić govorila na međunarodnoj konferenciji o održivom razvoju Društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj - Dop.hr

Ravnateljica Matešić govorila na međunarodnoj konferenciji o održivom razvoju Društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj - Dop.hr

Share This