Virtualni Okrugli Stol o Podacima o Jednakosti

6.10.21. | Vijesti

Virtualni okrugli stol o podacima o jednakosti, koji je organizirala Europska komisija, održan je 30. rujna na kojem se razgovaralo o važnosti podataka o etničkoj i rasnoj (ne)jednakosti u oblikovanju nacionalne politike i politike ravnopravnosti EU -a.

Značajan dio ljudi u EU -u redovito doživljava diskriminaciju, nejednakost i društvenu isključenost, koja se može temeljiti na njihovom spolu, etničkom ili manjinskom porijeklu, boji kože, vjerskom uvjerenju, dobi, seksualnoj orijentaciji, rodnom identitetu ili invaliditetu. EU ima akcijske planove i zakonodavstvo za borbu protiv rasizma i promicanje jednakosti i nediskriminacije, ali standardizirani statistički podaci za njihovo praćenje još uvijek nedostaju.

Na uvodnom govoru, povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli naglasila je: „Pandemija COVID-19 potaknula je diskriminaciju i nasilje nad manjinskim skupinama, do koje mjere nismo u mogućnosti pravilno kvantificirati. To potvrđuje da je bez dokaza u obliku statistike jednakosti nemoguće pratiti napredak prema jednakosti“.

Na okruglom stolu sudjelovala je i Tena Šimonović Einwalter pravobraniteljica u Hrvatskoj i predsjednica Izvršnog odbora Europske mreže tijela za ravnopravnost (EQUINET). Na panel raspravi Tena je izrazila iznimnu važnost prikupljanja podataka o jednakosti te potvrdila da nepostojanje usporedivih i redovitih podataka o jednakosti i nediskriminaciji sprječava doseg do najugroženijih skupina u našem društvu. Spomenula je nedostatak sredstava i nacionalnog financiranja za tijela za ravnopravnost kao veliku prepreku u prikupljanu podataka, kao i neadekvatni interni sustavi i procesi prikupljanja podataka za sve skupine društva koje se susreću s diskriminacijom.

Virtualni Okrugli Stol o Podacima o Jednakosti Društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj - Dop.hr

Potpredsjednica komisije Vera Jourová, u završnom govoru izjavila je: „Ne možemo zatvarati oči pred najmarginaliziranijim ljudima u našem društvu. Samo s usporedivim i pouzdanim podacima naše će politike moći osigurati potpunu uključenost i zaštitu svih građana EU -a podjednako. Potreban nam je zajednički standard koji se može jednako koristiti u svim državama članicama“.

Prema smjernicama Komisije, ako su podaci (uključujući osobne podatke kao što su rasno, vjersko ili etničko podrijetlo) prikupljeni i obrađeni uz potpuno poštivanje postojećih pravnih okvira i zaštitnih mjera koje oni postavljaju, takvi su podaci iznimno bitni za države članice da procijene svoju usklađenost s obvezama o ljudskim pravima. Također, omogućuju zakonodavcima da kreiraju mjere temeljene na dokazima za rješavanje diskriminacije, nejednakosti i isključenosti.

Cijelu snimku događaja možete pogledati ovdje.

 

Share This