tportal.hr, 25. travnja 2013.

‘Koncept društveno odgovornog poslovanja može pomoći u izlasku iz krize’, ustvrdila je Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, na današnjoj Četvrtoj nacionalnoj konferenciji o društveni odgovornom poslovanju.

Smatra kako naše društvo ima deficit povjerenja i odgovornosti. Građani ne vjeruju institucijama i poslovnoj zajednici zbog čega skoro svaki investicijski projekt nailazi na otpor, mišljenja je Matešić.

Nedostatak odgovornosti vidi se, kaže, u nedjelovanju – nedonošenju strategija, a ako strategija i postoji, ne provodi se.

‘Društveno odgovorno poslovanje počiva na tim vrijednostima, na preuzimanju odgovornosti i transparentnosti prema javnosti. Ali njegova primjena traži sustavnost i određeno vrijeme‘, poručila je Matešić.

U sklopu konferencije održane u hotelu Esplanade u Zagrebu podijeljene su i nagrade Indeksa DOP-a te, prvi put, Europske nagrade za DOP.

Coca – Cola HrvatskaKončar – institut za elektrotehniku prvi su dobitnici Europske nagrade.

Nagradu Indeks DOP-a dobili su Coca – Cola HrvatskaEricsson Nikola TeslaVetropack Straža u kategoriji velikih poduzeća.

Među srednjim poduzećima prestižnom nagradom okitili su se biogradska IlirijaKončar – institut za elektrotehnikuVivera.

U kategoriji malih poduzeća nagradu su dobili CiklopeaDvokut EcroHolcim mineralni agregati.

Od javnih tvrtki Indeks DOP su dobili Flora VTCHrvatska LutrijaOdašiljači i veze. U kategoriji za najveći napredak nagradu je dobila Banca Popolare Croatia.

Prema riječima predsjednika Ive Josipovića, ujedno i pokrovitelja konferencije, sve su to tvrtke koje su u svome poslovanju napravile i više nego što se mora. Osim što stvaraju dobit i plaćaju porez, one dodatno ulažu u zaštitu okoliša, zaposlenike, kulturu i razvoj.

‘Kompanije koje to čine rade u svoju i u korist društva’, rekao je Josipović.

Share This